Læste bøger i 2011

Så gik 2011, og som nørd der kan lide at måle og veje ting er jeg gået i gang med at tjekke, hvad jeg egentlig fik ud af de netop afskrevne 365,25 dage. På læsefronten blev det et ganske givtigt år, hele 53 bøger kærtegnede/ødelagde mine nethinder. Herunder er mine ultrakorte anmeldelser af dem:
 1. Tim Ferris: 4 timers arbejdsuge (interessant bog om arbejdslivet; hvad vil man helst være rig på? Tid eller penge?)
 2. Ryu Murakami: I misosuppen (usædvanlig modbydelig gyser, klart noget af det bedste jeg har læst).
 3. Natsuo Kirino: Ude (normalt går jeg en lang bue uden om krimi, (skandinaviske krimier er så f….. socialdemokratiske at det er til at brække sig over), men denne her er så skarp og ond, at den deler genre med horror. Mesterligt fortalt.)
 4. 40 noveller i forbindelse med udarbejdelse af Bag Adonais spejle, Ny Dansk Fantasy 2011.
 5. Max Brooks: World War Z (interessant tankeeksperiment om, hvordan verdenen reagerer politisk, økonomis, sociologisk og militært, hvis der pludselig eksisterer zombier; ualmindelig velskrevet.)
 6. Steen Langstrup: Plantagen III, Porten til Helvede (kanon afslut på Langstrups gysertrilogi; masser af gys og spænding. Kan varmt anbefales.)
 7. Tellerup: Velkommen til dybet. 13 gyserhistorier (fed horrorsamling (en af grundene til dette prædikat er, at jeg er med i den ;-) )
 8. 16 noveller i forbindelse med udgivelsen af Mikala Rosenkildes Legetøj.
 9. Thomas Strømsholt: De underjordiske – gotiske fortællinger og sære historie (fantastisk novellesamling; meget velskrevet og stemningsfuld).
 10. Dennis Jürgensen: Tunnelmanden (velskrevet, men tandløst gys med alt for mange løse ender).
 11. Jonas Wilmann: Mutagen (dansk postakalysme; godt forfatterarbejde).
 12. Gilbert King: Dirty Bomb (‘fagbog’ om radioaktive konventionelle bomber;  dårligt skrevet, MEGA dårligt redigeret; ufatteligt at den overhovedet er blevet udgivet).
 13. Peter Straub: Spøgelseshistorier (en af de bedste horrorromaner jeg har læst; en af den slags man kan læse mere end tre gang).
 14. Jesper Wung-Sung: Kopierne (suveræn ungdomsroman; en blanding af scifi og gys).
 15. Paulo Coelho: Vinderen står alene (mig og Coelhos veje begyndte at skilles med Zahir; med denne bog skilles de helt; opgav at læse den færdig; aaalt for mange løftede pegefingre).
 16. Richard Bachman: Blaze (Stephen Kings sidste Bachman roman; er ifølge King skrevet til skuffen og kun udgivet som en kuriosum; ikke god).
 17. Jack Ketchum: Off season (usædvanlig modbydelig horror roman; meget velskrevet; selve plottet er dog tynd som postevand).
 18. Ozzy Osbourne: I am Ozzy (årets bedste læseoplevelse: ustyrlig morsom, tankevækkende og skrækindjagende på samme tid).
 19. Thomas Milsted: Stress (dårligt redigeret bog om stress; indholdet var ok, hvis man ikke tidligere har læste om stress, ellers lidt for overfladisk).
 20. Lucy Taylor: The Safety of Unknown Cities (ubehagelig blanding af erotik og horror; ganske anbefalelsesværdig).
 21. Joseph S. Pulver sr.: Blood will have its season (novellesamling; gav op på halvvejen, da sproget stillede sig i vejen for historierne; jeg gider ikke tekster der konstant gør opmærksom på at der er en  forfatter bag).
 22. Stephen King: Full dark, no stars (en af Kings bedste novellesamlinger).
 23. Morten Ramsland: Sumobrødre (hyle morsom bog, der vækker skræmmende minder om min 80′er barndom. Sikke en lortetid).
 24. Christian Reslow: Micki 19:50 (guf for horrorfans; godt forfatterarbejde).
 25. Teddy Vork: Diget (fremragende ungdomsgys, kan varmt anbefales).
 26. Jacob Hedegaard Pedersen: Høst (velskrevet og underholdende horror; forlaget burde have gjort opmærksom på, at der var tale om femte bind i en serie, der var flere ting der først gav mening, da jeg fandt ud af dette).
 27. Ryu Murakami: Piercing (fabelagtigt gys).
 28. Nicholas Carr: The shallows (ubehagelig nonfiktion om hvordan internettet fysisk ændre på vores hjerne (nu har jeg en mistanke om hvorfor jeg har svært ved at koncentrere mig mere end et par minutter ad gangen).
 29. Carlos Ruiz Zafon: The midnight palace (ungdomsgys; et af årets bedste læseoplevelser).
 30. Taichi Yamada: I haven’t dreamed of flying for awhile (japans gys? eksistentialistisk? roman; ganske læseværdig).
 31. Scarlet Thomas: Mr Y’s forbandelse (suveræn bog, der kræver at man har noget mellem ørerne; her bliver man virkelig udfordret; er dog skæmmet af temmelig dårligt forlagsarbejde).
 32. Stephen King: On Writing (en blanding af selvbiografi og en sådan-lærer-du-at-skrive; ganske underholdende, specielt selvbiografien. Tredje gang jeg læser den).
 33. Scott Nicholson: The First (scifi novellesamling; ok skrevet, men plottet i fleste novelle var temmelig kedelig, lige med undtagelse af en enkelt, der omhandlede en fremtid hvor valutaen helt bogstaveligt er tid; vil du have en ny bil koster det et år af dit liv. Spooky).
 34. Joshua Scribner: 3 powers (lille samling med 3 noveller, som egentlig er ganske velskrevet, men som overhovedet ikke fænger hos denne læser).
 35. Robert J. Duperre: The Gate: 13 dark & odd tales (ganske nifty novellesamling, ok skrevet, de fleste noveller er også ganske underholdende; jeg skal helt sikkert have læst noget mere af Duperre).
 36. David McAfee: Devil Music and 18 other stories (blanding af kortprosa og noveller; ganske god; endnu en indie-forfatter jeg skal have læst mere af).
 37. Richard Freehand: Equinox (første gang jeg stifter bekendtskab med dette forfatterskab, men absolut ikke sidste; suber velskrevet og original novellesamling).
 38. Peter F. Hamilton: If at first (ikke det bedste jeg har læst af Hamilton, prøver at glemme det).
 39. Michael Kamp: Moln (super novellesamling! Masser af gys.)
 40. Brendan McGuigan: Rhetorical Devices (hvorfor har jeg ikke læst denne bog før? Fantastisk gennemgang af forfatterens vigtigste værkstøj: Sproget).
 41. Joshua Scribner: Hell and Back (nice Kindle short med en masse fede horrorideer; ødelægges desværre af en vaske ægte Hollywood slutning).
 42. Vincent Hobbes: To read or not to read (ok Kindle short, der ikke helt leverer varen til sidst).
 43. Paula LaRocque: The book on writing (jeg har tidligere sagt om en skrive-håndbog, at har man kun tid til at læse én, så er det den her; med LaRocques bog bliver jeg nødt til at sige det igen. En virkelig god bog, der går i dybden med skrivehåndværket).
 44. Nick Cole: The Old Man and the Wasteland (post apokalyptisk roman om en gammel mands søgen efter brugbart skrammel i et USA 40 år efter at Iran bombede det med kernevåben; er rigtig godt skrevet – ordknap á la Hemmingway – men skæmmes desværre af en Mad Max inspireret mutanthorde, hvis optræden i denne slags romaner efterhånden er lige så klichéfyldt som politikernes valgløfter og efterfølgende løftebrud.)
 45. Jonas Wilmann: Smukke Anna (en af årets bedste horror læseoplevelser! Meget stemningsfyldt roman, der ikke er for sarte sjæle).
 46. Wayne Wightman: Selection Event (endnu en post apokalyptisk roman. Selv om bogen er godt skrevet, gav jeg op efter en fjerdedel. Hvorfor? Fordi der af en eller anden mærkelig grund er en konsensus om, at går civilisationen under så dukker der i stedet horder af Mad Max inspireret galninge op. Ikke noget med at samles i Røde Kors inspirerede grupper, der hjælper hinanden, næ nej, vi degenererer par tu til vilde dyr. Der ud over kunne forfatteren ikke regne. Verdens undergang skyldtes et virus (nogen der sagde The Stand?) der udryddede 98% af befolkningen; da hovedpersonen kommer til sin fødeby, hvor der før katastrofen boede 200.000 mennesker finder han 20. Der burde være 4.000. Skod bog.)
 47. Tim Sanders: Today we are rich (feel good bog om at finde sit selvværd inde i sig selv frem for at hægte det op på materielle goder og titler. Ganske ok).
 48. Chuck Wending: 250 things you should know about writing (den absolutte morsomste og mest vulgære bog jeg endnu har læst om det at skrive; jeg griner stadig en uge efter).
 49. Seth Godin: We are all weird (yderst interessant bog om hvordan industrien de sidste hundrede år har opbygget vores opfattelse af hvad der er normalt/rigtigt og hvordan denne normalopfattelse står for fald).
 50. Carmine Gallo: The innovation secrets of Steve Jobs (meget brugbar bog om innovation).
 51. Zoe Winters: Smart self-publishing (egentlig en ganske god bog om selvudgivelse, den er bare ikke så anvendelig i DK, da den omhandler det amerikanske marked. Nu har jeg ikke prøvet at bruge SAXO Selvudgiver, men jeg kan forestille mig at en del af rådene i denne bog kan anvendes med en udgivelse på denne platform).
 52. Jacob Bøtter: NQ. Involvering med sociale medier (interessant bog om vigtigheden af de sociale medier i forbindelse med markedsføring og idé-udvikling. Bogen er ifølge forfatteren skrevet i løbet af en weekend i et sommerhus og det bærer den desværre også præg af. Den er lidt for overfladisk og til tider ikke helt gennemtænk).
 53. Steve Chandler: Time Warrior. How to defeat procrastination (udemærket bog til undertegnede om at kvitte overspringshandlingerne).

2 Trackbacks

Skriv et svar