Lejlighed 42 – og andre mørke fortællinger

Lejlighed 42

228 sider. Paperback
ISBN: 978-87-992700-3-3

Bagsidetekst: 
To mænd betragter en lukket dør med indskriften Lejlighed 42 på sit navneskilt. Den ene siger: ”Slap nu af for helvede, der er sgu ingen, der finder ud af, vi har været her, specielt ikke, hvis vi holder munden lukket, og det gør vi jo, ikk?” Han tager fejl.
 
En ung mand er på vej hjem fra en overnatning hos sin kæreste i håb om at nå frem, før de gamle står op, da overnatningen var imod deres ønske. Undervejs møder han hjælp til at sige fra overfor deres styring af sit liv, men det er ikke lige den slags hjælp, man drømmer om.

En kriminalbetjent kaldes ud til en mose, hvor der er fundet et sortgarvet lig. Umiddelbart ligner det et af fortidens moselig, men på den ene skulder er der tatoveret kinesiske skrifttegn, hvis betydning ikke giver umiddelbar mening. Det er der ikke meget ved ligets fortælling, der gør.

Velkommen til ti originale fortællinger fra fantasiens mørke side.

Her er en teaser til hver af de 10 noveller:

  • Mona blues. Den succesrige kunstner Tommy Straub hjemsøges af fortidens spøgelser. Vil de ham det godt, vil de ham det ondt eller vil de ham noget helt tredje?
  • Lejlighed 42. En mand kommer til sig selv på reposen foran en lejlighed. Døren til lejligheden er sprængt i stykker, reposen er oversprøjtet med blod, kød og knoglesplinter. Manden husker ikke, hvem han er, og hans søgen efter svar er på ingen måde en behagelig oplevelse.
  • Revnen. Morten har købt et gammelt hus; nogen vil måske kalde det et håndværkertilbud. Mens han maler et af værelserne slået den ene væg revnen, men ikke på en helt normal måde.
  • Martret. David hader katte, men hans børn elsker dem og derfor er der katte i huset. En dag mister David sin familie i en trafikulykke. Og så er han alene med kattene.
  • Jeg har tænder og ved hvordan man bruger dem. Alexander, 19 år er på vej hjem fra en overnatning hos sin kæreste. Overnatningen var mod hans forældres ønske, og han pines af ikke at kunne finde ud af at sige fra overfor dem. På vejen hjem møder han hjælp til at klare den sag, men det er ikke lige den slags hjælp man drømmer om.
  • Minus første. Thomas studerer på Århus Universitet. En dag han er på vej tilbage til sin læseplads efter at have spist frokost, finder han en nøgle stikkende ud af en elevators kontrolpanel. Skal han dreje den rundt eller skal han lade være?
  • En drink med det hele. Jakob oplever sin kone dø under en heftig omgang morgensex. Da den dårlige samvittighed halvandet år senere lægger sig, finder han sig en date over nettet og arrangerer et møde på en café. Sikke en date!
  • Vandet er stadig sort. Kriminalbetjenten Kasia kaldes ud til en mose, hvor der er fundet et lig. Det ligner et moselig, men på den ene skulder er der tatoveret kinesiske skrifttegn og det viser sig hurtigt at liget har en ualmindelig historie.
  • O-puslespillet. En forsker arbejder med at løse Ondskabens Puslespil. En dag får han et tilbud de fleste gerne vil være foruden.
  • Fætter 3F. Philip har sagt sit job op for at leve af at male billeder. Han udstiller dels på nettet og dels på et galleri. En dag modtager han en temmelig respektløs kritik af sine netbilleder fra personen POK, og selv om han frabeder sig yderligere kritik forsætter POK. Og forsætter. Og forsætter.

Indtil nu har bogen fået følgende ord med på vejen:

Sprogligt fungerer novellerne upåklageligt.

Nikolaj Højbergs fans vil også begejstres over disse nye noveller. Han kan fint måle sig med vækstlaget af danske gyserfortællinger. – Lektørudtalelsen

Gyserfortællinger, som med afsæt i hverdagen afsøger menneskets angst og mørke sider gennem surrealistiske, mareridtsagtige scenarier – Bibliotek.dk

Novellesamlingens absolutte styrke er fraværet af blod og tilstedeværelsen af den krybende, psykologiske uhygge, der optræder, når et menneske mentalt plukkes i småstykker og efterlades som en skygge af sig selv. Det er yderst interessant og efterlader læseren med en følelse af, at det kunne ske for en selv – og hvordan ville man så overleve? – Bogrummet.

Nikolaj Højbergs novellesamling ”Lejlighed 42” er hårrejsende god læsning.

Horror af fineste karat! – Rollespil

Bogen gør sig helt sikkert godt ved siden af Vandringer i mørke, og er man til mørke fortællinger, uden at det skal handle om spøgelser, vampyrer og andre monstre, så er dette et godt sted at finde sådanne. – Himmelskibet

Velskrevet gru og rædsel som gik lige i uhyggeåren på mig (om novellen Lejlighed 42, NH).

Fed fed fed idé som udføres perfekt og efterlader læseren med alle illusioner rystet i stykker (on novellen Minus Første, NH).

Alt i alt er “Lejlighed 42 og andre mørke fortællinger” dog bestemt et besøg værd, og har du lyst til en alternativ horrorfortælling, er Nikolaj Højberg et godt sted at begynde. – Gyseren

1 Trackback